• Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Tervetuloa Valmis Sheepdogs -kotisivuille. Olen Anni Ritakallio, Valmis-koirien kasvattaja ja paimenkoirakouluttaja. Sivuiltani löydät tietoa koulutustarjonnasta, koiristani sekä kennelin uutisista. Tavoitteeni paimenkoiramaailmassa on kasvattaa toimivia työkoiria sekä kouluttaa ohjaajia ymmärtämään käytännöntilanteet koiran näkökulmasta. Avain työelämän sujuvaan yhteistyöhön lähtee ohjaajan kyvystä nähdä paimennus koiran silmin.

Koulutukseltani olen eläintenhoitaja Keski-Pohjanmaan Maaseutuopistolta, mutta paimenkoirakokemukseni olen hakenut Britteinsaarilta. Työskentelin siellä lähes kahdeksan vuotta kahdella eri lammastilalla, joilla uuhimäärät olivat parhaimmillaan lähemmäs 3000. Kilpailin vuosia paimenkoirakisoissa Open-tasolla (vastaa Suomen 3-luokkaa) saavuttaen myös Englannin maajoukkuepaikan. Paimentyön ohessa koulutin aktiivisesti muille ihmisille tila- ja kisakoiria sekä kävin kahdesti vuodessa vetämässä paimenkoirakursseja Suomessa.
 

Ensimmäiset Valmis-pennut syntyivät kennelilleni 2013. Minulle ensisijaisen tärkeää työkoirassa on aina ollut yhteistyöhalukkuus ja työäly. Kasvatustyöni perustuukin näiden ominaisuuksien vaalimiseen terveyttä ja hyvää luonnetta unohtamatta.

TARINANI

Päädyin paimenkoirien kiehtovaan maailmaan opiskellessani Keski-Pohjanmaan Maaseutuopiston Kannuksen Kennellinjalla eläintenhoitajaksi 2007-2010. Keväällä 2010 lähdin tekemään viimeistä työharjoitteluani Englantiin, sillä halusin oppia paimenkoirien työkäytöstä. Minulla ei ollut taustaa lampaista tai bordercollieista, mutta mentyäni paimenkoirakisaaja ja -kouluttaja Derek Scrimgeourin tilalle yhdeksän viikon työharjoitteluun, ei paimennuksen koukuttavasta maailmasta ollut enää paluuta. Lopulta työharjoittelu johti työtarjoukseen ja muutin Englantiin alkukesällä 2010.

Olin töissä Derek Scrimgeourin luona melkein neljä vuotta. Derekin tilan 800 uuhen hoitamisen lisäksi vastuullani olivat tilan koirat, joiden määrä pyöri parin kymmenen paikkeilla. Tärkeimpänä työnäni oli startata pennut ja nuoret koirat, joten näinä vuosina sain korvaamattoman pohjan paimenkoirien kouluttamiselle, erilaisten koiratyyppien näkemiselle ja ongelmien ratkaisuille. 

 

Derekin eläköidyttyä tilaltaan syksyllä 2014, muutin Cheshireen Walesin rajalle 2500 uuhen tilalle töihin. Töiden ohessa paimenkoirakilpailut veivät mennessään, joten pitkien työviikkojen jälkeen viikonloput kuluivat kisoja kiertäen. Töiden ja kilpailuiden ohessa koulutin sivutoimisesti muiden kilpailevien ja tilallisten koiria sekä kävin pari kertaa vuodessa Suomessa tekemässä paimenkoirakursseja.


Talvikausina kisasin niin sanotussa Nursery-luokassa, joka on tarkoitettu nuorille, alle 3-vuotiaille koirille. Jokaisena kautena minulla oli yksi tai kaksi nuorukaista, joiden kanssa tuli kerättyä lukuisia sijoituksia ja useita "seuranmestaruuksia" talvikauden lopussa. 

Kesät kilpailin Open-luokassa (vastaa Suomen 3-luokkaa). Useat nursery-koirani jatkoivat seuraavan kesän open-kilpailuihin, mutta vanhin narttuni Jaska (Comebye Jazz) pysyi pääkisakoiranani. Jaskan kanssa sainkin kokea parhaat wow-hetket niin mittakaavaltaan suurissa kisoissa, kuin myös arvokisoissa, joissa meidän merkittävin saavutuksemme oli varakoirakon paikka Englannin maajoukkueessa vuonna 2015 ja kuudes sija kolmannen päivän yksilökisoissa.

 

Ennen elämääni paimenkoirakouluttajana keskityin muihin koiraharrastuslajeihin, kuten TOKOon ja agilityyn. Koulussa kennellinjalla saimme perusteet palveluskoirapuolen lajeihin ja pääsin myös peruskouluttamaan poliisilta nuorta saksanpaimenkoiraa projektikoirana. Shetlanninlammaskoira Demo (Firabellen Hurma) oli kuitenkin se pieni ja sähäkkä oma harrastuskaverini ja mukavimpana saavutuksenamme voitimme TOKOn voittajaluokan SM-kisoissa vuonna 2009. Klikkaamalla tätä linkkiä net videon Demosta suorittamassa Ruutua:

Lähes kahdeksan vuotta Briteissä mahdollisti keräämään roppakaupalla kokemusta paimenkoirista ja lampurin töistä. Elämän tuulet kuitenkin toivat meidät takaisin Suomeen ja muutimme heinäkuussa 2018 koiraperheeni kanssa kotitilallemme Huittisiin, Satakuntaan.  Pidän Huittisissa pienimuotoisesti koulutuksia ja voin ottaa koiria myös koulutusjaksoille. Lisää vaihtoehdoista ja tarjonnasta löydät sivun "koulutus"-osiosta.